Chakra’s

Chakra’s

De chakra’s zijn de energiecentra in ons lichaam. Er zijn 7 hoofdchakra’s die langs de ruggengraat liggen, vanaf het stuitje tot boven het hoofd. Door deze chakra’s heen stroomt onze levensenergie. Chakra’s worden ook wel de ‘poorten van de ziel’ genoemd. Ze vormen de verbinding tussen je lichaam en je gevoelsleven. Elk van de chakra’s bestrijkt een gebied van ons innerlijk leven. Hoe sterker je lichaamsbewustzijn is, hoe soepeler de energie door je chakra’s kan stromen.

De chakra’s draaien als een wiel. De term chakra betekent in het Sanskriet dan ook letterlijk wiel. Een chakra is dus een soort energie-wiel, een plek waar de levensenergie in je lichaam ronddraait als een wiel. Zolang de chakra’s gelijkmatig draaien, betekent het dat de energie stroomt. Wanneer zij langzamer gaan draaien of helemaal stoppen met draaien, is een chakra niet in haar optimale conditie en dat betekent dat je energetisch geblokkeerd bent. Je chakra is niet in balans en jij dus ook niet.

De 7 chakra’s

1. Wortelchakra, oftewel Muladhara

Dit is het eerste chakra. Het bevindt zich onderaan de ruggengraat bij het stuitje. Het wortelchakra staat voor de aarde en draagt warmte, passie, kracht, energie, verlangen en liefde in zich. De kleur die bij dit chakra hoort, is rood. Rood helpt je aarden. Het helpt je veilig en thuis te voelen.

Het chakra staat symbool voor het recht om te bestaan, om er te zijn. Als de energie hier vrij kan stromen, weet je tot in het diepst van je ziel dat je er mag zijn. Dan voel je je veilig en stabiel en ben je goed geaard.

2. Sacraal chakra, oftewel Swadhisthana

Dit tweede chakra ligt ter hoogte van het heiligbeen, daar waar de organen liggen die nieuw leven kunnen scheppen. Het is het gebied van de emoties. Dit chakra belichaamt het recht om te voelen en te scheppen en het stuurt onze dromen en fantasieën aan. Het element dat bij dit chakra hoort, is Water. De kleur van het sacraal chakra is oranje. Oranje kan helpen bij het uiten van gevoelens en om je creativiteit te laten stromen. Het is ook een sensuele kleur.

Wanneer dit chakra in balans is, ben je gevoelig, intuïtief en creatief. Je voelt je vrij en gaat zelfverzekerd door het leven. Je kent je krachten en talenten. Je leeft je leven met passie en kan genieten van alle dingen die je vreugde brengen.

3. Zonnevlechtchakra, oftewel Manipura

Het zonnevlechtchakra staat voor licht, energie, helderheid, intuïtie, nieuwsgierigheid en samenwerking. Het element bij dit chakra is Vuur. De kleur is geel. Geel kan je opladen en het gevoel van overzicht en controle geven.

Dit chakra is het krachtcentrum dat zich vlak boven de navel bevindt. Hier komt alles binnen. Het is de verbinding tussen de onderste en de bovenste chakra’s. Het is het gebied van de wilskracht. Hier zit je zelfbewustzijn, het vertrouwen dat je het recht hebt om te handelen in de wereld. Als dit chakra goed in balans is, heb je levenslust en zelfvertrouwen en kun je er zijn, zowel voor jezelf als voor de ander. Je weet wat je wilt, hoe je het wilt en gaat ervoor om het te bereiken. Je bent je bewust van jezelf, van wie je bent en accepteert dat.

4. Hartchakra, oftewel Anahata

Het hartchakra is het vierde chakra en bevindt zich bij je hart. Het gebied van de gevoelens. Het is de verbinding tussen lichaam en geest, tussen hoog en laag, tussen jezelf en de ander. Zij geeft ons de belangrijke boodschap om eerst jezelf lief te hebben, voordat je anderen pas liefde kan geven. Dat betekent dat je jezelf volledig moet accepteren, zowel de kanten waar je tevreden over bent als de mindere kanten.

Het element bij dit chakra is Lucht. De kleur van dit chakra is groen. Groen is de kleur voor liefde voor jezelf, voor de mensen om je heen. Het is ook een kleur van compassie, zelfvertrouwen, verlangen en vergeven. Groen is een kleur om innerlijke rust bij te vinden.

5. Keelchakra, oftewel Vishuddha

Het keelchakra vertegenwoordigt het recht om de waarheid te spreken, jouw waarheid. Het bevindt zich onderaan onze keel, in het kommetje van het sleutelbeen. Het symboliseert communicatie, creativiteit, je innerlijke stem en helder contact. De kleur is helder blauw en kan je helpen jezelf uit te drukken, letterlijk of creatief. Blauw kan een omgeving creëren waar goed geluisterd wordt.

Een keelchakra dat in balans is, houdt in dat je echt uiting kan geven aan hoe je je voelt en wat je wilt. Je bent niet bang om hulp te vragen en je bent open naar het universum toe over wat je wensen zijn.

6. Derde oog chakra, oftewel Ajna

De plek van dit chakra is in het midden van het voorhoofd. Het element bij dit chakra is Licht en de kleur is indigo. Indigo is een fijne kleur in ruimtes waarin je naar je gevoel wilt luisteren en je fantasie de vrije loop wilt laten. De kleur stimuleert het chakra tussen de ogen waar je intuïtie zich bevindt. Het derde oog chakra staat voor inzicht en wijsheid en speelt dus een grote rol bij de keuzes die je in je leven maakt.

Bij een open derde oog chakra straal je uit: ik heb het recht om te zien. Het heeft te maken met heldere waarneming. Als het je lukt om te reflecteren op je eigen gedrag en dat te veranderen waar nodig, kun je jouw leven in de juiste richting sturen. Met jouw gedachten geef je jouw wereld vorm en kan je van dromen grootse doelen maken. Wanneer je hooggevoelig bent, is de kans groot dat dit chakra overactief is. Op deze plek komen veel van onze (paranormale) vermogens samen. Het derde oog chakra is de poort naar het onderbewustzijn en hoe meer in balans, hoe beter we kunnen werken met ons onderbewustzijn. Balans van het derde oog chakra houdt in dat je verbonden bent met jouw intuïtie en het grote universum.

7. Kruinchakra, oftewel Sahasara

Het zevende chakra is je mystieke centrum. Dit chakra is je verbinding met de geestelijke wereld en zorgt voor eenheid. Rust, stilte en naar binnen keren, werken positief. Het kruinchakra is je verbinding met de wereld, zowel de fysieke als de geestelijke. De kleur die bij dit chakra hoort is paars. Paars stimuleert innerlijke wijsheid, aanwezig zijn in het hier en nu en met aandacht leven.

Om dit chakra weer in balans te brengen is mediteren van groot belang. Als je energie vanuit je onderste chakra onbelemmerd naar boven kan reizen, voel je dat je één bent met het universum. Als het kruinchakra in balans is, heb je een krachtige intuïtie, vertrouw je daarop en ben je aanwezig in het nu.

%d bloggers liken dit: