Inspiratie

De Chakra’s en balans – Sacraal chakra

Rust en balans creëren in jezelf heeft ook alles te maken met je energiebalans. Als je namelijk weinig tot geen energie meer hebt, zal je je al snel uit balans voelen. Waar we in dat geval vaak niet aan denken, is dat de oorzaak van minder energie ook kan liggen in een onbalans in je chakra’s.

Als je niet helemaal lekker in je vel zit, kan het zijn dat (één van) je chakra’s uit balans zijn. De komende weken zal ik je daarom meer inzicht geven in de 7 hoofdchakra’s en hoe je die kunt inzetten om rust en balans in jezelf te vinden en creëren.

Gerelateerde afbeelding

Vandaag vertel ik je over het Sacraal chakra. Dit tweede chakra ligt ter hoogte van het heiligbeen, daar waar de organen liggen die nieuw leven kunnen scheppen. Het is het gebied van de emoties. Dit chakra belichaamt het recht om te voelen en te scheppen en het stuurt onze dromen en fantasieën aan. Het element dat bij dit chakra hoort, is Water. De kleur van het sacraal chakra is oranje. Oranje kan helpen bij het uiten van gevoelens en om je creativiteit te laten stromen. Het is ook een sensuele kleur.

Wanneer dit chakra in balans is, ben je gevoelig, intuïtief en creatief. Je voelt je vrij en gaat zelfverzekerd door het leven. Je bent moedig en assertief. Je kent je krachten en talenten. Je leeft je leven met passie en kan genieten van alle dingen die je vreugde brengen.

Wanneer dit chakra uit balans is, heb je een laag zelfbeeld, ben je overgevoelig en onrustig. Je hebt moeite om met de stroom mee te gaan, om je grenzen te bewaken. Je kunt zelfs een beetje depressief worden. Ook hardheid, agressie, wreedheid kunnen duiden op een onbalans in dit chakra.

Wat je kunt doen om dit chakra te healen, weer in balans te brengen, is mediteren op het gevoel in je onderbuik met de affirmatie: “Ik vertrouw op mijn gevoel.” Hierbij kun je een steen vasthouden of tegen het chakra aanhouden tijdens de meditatie. Een steen passend bij dit chakra is bijvoorbeeld carneool of tangerine kwarts.

Ook kun je op je rug gaan liggen en een gereinigde steen, zoals bijvoorbeeld carneool, op je chakra legen en zo 10 minuten blijven liggen. Dit brengt je chakra weer in balans.

Wanneer een chakra erg verstoord is, zal je waarschijnlijk meerdere malen het chakra moeten healen. Bijvoorbeeld een week lang elke dag.

Heb je vragen? Stuur me dan gerust een berichtje via email of Facebook

Lieve groet, Irene

De chakra’s en balans – wortelchakra

Rust en balans creëren in jezelf heeft ook alles te maken met je energiebalans. Als je namelijk weinig tot geen energie meer hebt, zal je je al snel uit balans voelen. Waar we in dat geval vaak niet aan denken, is dat de oorzaak van minder energie ook kan liggen in een onbalans in je chakra’s.

Als je niet helemaal lekker in je vel zit, kan het zijn dat (één van) je chakra’s uit balans zijn. De komende weken zal ik je daarom meer inzicht geven in de 7 hoofdchakra’s en hoe je die kunt inzetten om rust en balans in jezelf te vinden en creëren.

Afbeeldingsresultaat voor wortelchakra

Vandaag beginnen we met het wortelchakra. Dit is het eerste chakra. Het bevindt zich onderaan de ruggengraat bij het stuitje. Het wortelchakra staat voor de aarde en draagt warmte, passie, kracht, energie, verlangen en liefde in zich. De kleur die bij dit chakra hoort, is rood. Rood helpt je aarden. Het helpt je veilig en thuis te voelen.

Het chakra staat symbool voor het recht om te bestaan, om er te zijn. Als de energie hier vrij kan stromen, weet je tot in het diepst van je ziel dat je er mag zijn. Dan voel je je veilig en stabiel en ben je goed geaard.

Wanneer dit chakra in balans is, ben je: actief, onafhankelijk, heb je een gevoel van basiszekerheid, spontaan leiderschap.

Wanneer dit chakra uit balans is, voel je: ongeduld, angst voor vernietiging, doodswens, ben je oversekst of impotent, wraakzuchtig, gewelddadig, boos, hyperactief, manipulatief, impulsief. Disbalans van dit chakra kan zich ook uiten in chronische vermoeidheid, besluiteloosheid of financiële problemen.

Als je merkt of voelt dat jouw wortelchakra uit balans is dan kan je deze weer in balans brengen. Dit kan je doen met behulp van kristallen. Leg daarvoor een (gereinigd) passend kristal, zoals agaat of granaat, op je wortelchakra en blijf zo 10 minuten liggen. Een andere manier is mediteren op het gevoel in je stuitje met de affirmatie: “Ik ben veilig en geaard”. Je kunt hierbij het kristal ook in je hand houden of tegen je chakra houden.

Heb je vragen? Stuur me dan gerust een berichtje via email of Facebook

Lieve groet, Irene

Op zoek naar verbinding

Wanneer je je wilt verbinden met de ander, zal je je eerst moeten verbinden met jezelf. En juist die verbinding was ik even kwijtgeraakt. Door verschillende oorzaken die als prikkels op me af kwamen, raakte ik het spoor bijster. Als er van alles op me afkomt, is het voor mij als autiste niet zo makkelijk om het overzicht te bewaren en soms raak ik dan het spoor bijster. Zo dus ook dit keer. Gelukkig heb ik dan een lieve man bij wie ik kan uithuilen en die me weer op het juiste pad zet. En dat juiste pad, dat ben ik zelf.

Terug naar m’n passie moest ik. Terug naar m’n hart. Niet luisteren naar al die stemmetjes en afleidingen om me heen die zeggen dat ze de juiste weg voor me zijn. Nee, terug naar wie ik ben en waar ik goed in ben. Weer terug luisteren naar de stem van mijn hart.

Soms is dat best lastig. Dan zijn de geluiden van buitenaf zo hard, dat de stem van je hart er niet bovenuit komt. Dan wordt het overschreeuwd door gedachten. Dan heb je iemand nodig die je weer even op het juiste pad zet. Die je zegt, dat jij goed bent zoals je bent. Dat je al die afleidingen niet nodig hebt. Dat jij gewoon jouw pad mag volgen.

Dat had ik even nodig vandaag, want ik was het spoor even bijster. Nu ik weer op mijn pad sta, kan ik me weer verbinden met mezelf. Dat voelt een stuk fijner. Het geeft veel meer rust en het brengt me in balans. Door me te verbinden met mezelf kan ik vervolgens me verbinden met de ander. Dát is namelijk wat ik graag wil en wat als autiste soms nog best een uitdaging is, me verbinden met de ander. Maar ik voel dat verlangen in me branden, want ik wil helpen. Ik wil jouw helpen het geluk en de rust in jezelf te vinden, zodat je het leven kan creëren dat helemaal bij jou past. Dát is mijn passie. De ander helpen. Inzicht geven. Handvatten aanreiken. Hoe ik dat doe? Door me te verbinden, want alleen door verbinding kun je de ander geven wat hij nodig heeft.

Lieve groet, Irene

 

 

Het geheim om dit jaar tot een succes te maken

Ik las vandaag een artikel van Deepak Chopra waarin het ging over het geheim om dit jaar tot een succes te maken. Dat wil ik hier graag met je delen, want ik denk dat er in dat artikel een goed punt is gemaakt. 

Velen van ons hebben goede voornemens zo aan het begin van het nieuwe jaar en dat is natuurlijk heel mooi, maar de cijfers laten zien dat nog geen 20% van die goede voornemens het overleeft. We starten heel enthousiast, maar kunnen die positieve vibe niet vasthouden. Om eerlijk te zijn: ik ben gestopt met goede voornemens. Ze zijn bij mij gedoemd om te mislukken. Heb ik dan geen plannen? Ja dat wel. Ik heb een heleboel plannen en ideeën voor dit jaar die ik graag wil waarmaken. Goede voornemens alleen heb ik niks aan. Het gaat om de actie die je eraan koppelt. Hoe weet ik nou zeker dat ik die positieve vibe kan vasthouden, zodat ik die plannen ook echt ga uitvoeren? Hoe kan jij jouw dromen voor dit jaar gaan waarmaken? 

Om het beste te halen uit jouw jaar moet je beginnen bij de basis van jouw frustratie en jouw verlangen om te veranderen. En wat ligt er aan die basis? Juist het Zelfoordeel. Het oordeel dat jij over jezelf hebt. Het verstopte stemmetje in jou dat jou continu aan het bekritiseren is. Je bent niet goed genoeg. Je doet niet goed genoeg je best. Bij de een zal dit stemmetje harder roepen dan bij de ander, maar bij iedereen zit dit stemmetje ergens verstopt.

Het fijne is dat je kunt leren dit stemmetje een halt toe te roepen. Dat wordt in het artikel van Deepak Chopra ook duidelijk beschreven. Dit zijn drie tips die je kunt gaan toepassen:

 1. Realiseer je dat het zelfoordeel niet opbjectief is. Het je ego dat zichzelf aanvalt op het niet perfect zijn. Maar weet je, je hoeft die lat voor jezelf helemaal niet zo hoog te leggen. Jij bent goed zoals je bent. Goed is goed genoeg. Het hoeft niet allemaal perfect te zijn. Je bent op je mooist als je bent wie je diep van binnen bent. Wanneer je oordeelt over jezelf, doe je jezelf tekort. Vaak is het zo dat je jezelf niet goed genoeg vindt, omdat je je spiegelt aan anderen of omdat jou dat (in wat voor vorm dan ook) is verteld. Als je dat stemmetje hoort, weet dan dat het niet van jou is. Het helpt je niet verder, dus je mag heet loslaten.
 2. Het gaat om het moment nu. Als je in het heden bent, in het nu, dan heeft je zelfoordeel geen kans. Dingen of verwachtingen uit het verleden hoef je niet mee te nemen. Wees aanwezig in het moment. Leef mindful. Geniet van hoe het nu is. Het is zo voor een reden. Als iets niet lukt, betekent dat niet dat jij hebt gefaald. Zie het als iets wat jij nog kunt leren. Als je merkt dat het stemmetje in je je naar beneden haalt, kom dan terug in het moment. Haal een paar keer diep adem en weet dat jij goed bent zoals je bent. 
 3. Gebruik affirmaties om je mindset positief te houden. Als je negatieve gedachten hebt, buig die dan om met positieve gedachten. Zeg tegen jezelf: 
 • “Ik heb deze gedachte niet nodig. Ga weg alsjeblieft.”
 • “Ik ben goed zoals ik ben.”
 • “Ik mag nog leren hoe ik dit moet doen.”
 • “Ik mag zijn wie ik diep van binnen ben.”

Het werkt goed om elke dag te starten met intenties en affirmaties, zodat je positief de da kunt beginnen. Wees lief voor jezelf wanneer jij jouw dromen wil waarmaken. Ik weet dat je het kunt als je het echt uit puur verlangen wilt. 

Ga aan de slag met jouw plannen en ideeën. Volg je dromen, want dan vind je rust. Leef open en aanwezig en geniet van wat het leven jou te bieden heeft. 

Ik wens je een prachtig jaar toe!

Lieve groet, Irene

P.S. Hier vind je het originele artikel: https://chopra.com/articles/the-secret-key-to-making-this-new-year-your-best-year-yet 


Ben je al lid van de GRATIS Community? Hier vind je inspiratie voor een mindful leven, is er ruimte om ervaringen te delen en leer ik je graag over hoe je meer rust in jezelf kunt gaan creëren, zodat ook jij het leven kunt gaan leven dat helemaal bij jou past. –> JA, IK WORD LID

Hoe mindful leven voor jou kan werken

Sinds ik me bezig houd met mindful leven is de kwaliteit van mijn leven er echt op vooruit gegaan. Ik ervaar veel meer rust in mezelf en dat zorgt voor een ander perspectief. Ondanks dat ik eerst zo mijn twijfels had over mindfulness, is het juist een van de beste tips die ik heb gekregen.

Had ik twijfels? Ja, ik zal eerlijk toegeven dat ik een beetje sceptisch was. Onterecht, zo blijkt nu voor mij. Dus ik ben om. En ook voor jou kan het werken. Hoe? Dat vertel ik je graag.

Afbeeldingsresultaat voor zen edelstenen

Mindfulness is ontstaan vanuit het boeddhisme en is door de Amerikaan Jon Kabat-Zinn ook bekend geworden in het Westen. Mindfulness wordt vaak als iets zweverigs gezien, maar het is zoveel meer dan dat.

Door mindfulness leer je op een praktische en effectieve manier anders omgaan met stress en spanningen. Super handig als je hooggevoelig bent of (hoogfunctionerend) autisme hebt. Als je mindfulness technieken gaat toepassen in je (dagelijks) leven wordt het makkelijker om rustig en helder te blijven in moeilijke stressvolle situaties. Het maakt het leven makkelijker te behappen. Je leert veel beter omgaan met prikkels. Het heeft in mijn leven, en vooral ook in mijzelf, rust gebracht.

Mindfulness is onderdeel van mijn leven geworden. Natuurlijk leer ik ook nog steeds bij. Dat vind ik ook het mooie, dat je jezelf kunt blijven ontwikkelen. Ik heb de keuze gemaakt om mindful te gaan leven en daardoor ben ik veel beter in staat om mijn (dagelijks) leven in balans te houden. Nu ik veel beter met het leven kan omgaan, kan ik nu ook mijn leven zo indelen dat het bij mij past. Dat is niet alleen een voordeel voor mij, maar ook voor mijn gezin. Omdat ik beter in mijn vel zit, kan ik ook beter voor mijn gezin zorgen en heb ik energie om iets leuks te doen met de kinderen.

Mindful leven is niet heel moeilijk. Je moet er wel een knop voor omzetten. Laat je je leiden door de hectiek van de wereld waarin we leven of kies je voor je eigen ritme? Je zult waarschijnlijk net als ik je huidige leven moeten aanpassen. Dat hoeft natuurlijk niet in één keer. Dat moet je denk ik ook niet willen. Je kan wel elke keer iets nieuws toevoegen of iets ouds vervangen. Het is belangrijk jezelf daarvoor de tijd te gunnen en jezelf de ruimte te geven

Mindfulness is zoveel méér dan op een yogamatje mediteren en ik wil graag laten zien dat het voor iedereen toegankelijk is. Je kunt namelijk op je eigen manier mindful leven. Het is juist heel waardevol voor degenen die hooggevoelig zijn of die autisme hebben. Mindfulness is een prachtige tool om rust in jezelf te vinden en te creëren. Het is het open en bewust aanwezig zijn in het hier en nu. Te leren dat wat jij voelt en ervaart oké is, er mag zijn, maar dat je ook mag loslaten. 

Daarnaast is het je openen voor wat zich in jou afspeelt. Leren luisteren naar de stem van je hart in plaats van naar het stemmetje in je hoofd. Hierdoor leer je beter je eigen grenzen kennen en bewaken en dat is zo belangrijk. 

In mijn workshop Mindful fotograferen laat ik je graag een stukje rust ervaren, zodat je even uit de drukte kunt stappen. Je kunt je hier alvast aanmelden.

Als je rust vindt in jezelf, kun je het leven gaan creëren dat bij jou past.

Lieve groet, Irene


P.S. Ben jij al lid van de Community? Meld je vandaag nog aan voor meer tips en inspiratie –> JA, ik meld me aan

Geloof jij in wat je wilt bereiken?

En dan bedoel ik niet gewoon een beetje geloven, maar geloof je écht vanuit je tenen dat het kan?

Als je dat doet, bezit je een kracht die alles kan overwinnen. En als je nu denkt: “Ireen, leuk bedacht, maar ik geloof er niks van”, laat me je dan vertellen dat zonder die kracht ik nu niet hier had gestaan waar ik sta. 

Afbeeldingsresultaat voor believe

Die kracht komt voort uit een diep verlangen in combinatie met het geloof en het vertrouwen dat het kan. Ik geloof in wat ik wil bereiken. Ik geloof vanuit m’n tenen, in elke vezel, in mijn dromen. Ik weet dat ik het kan bereiken. Stap voor stap. Als ik ergens echt voor ga, doe ik dat vol overgave en laat ik me niet zomaar tegenhouden.

Het is niet makkelijk om vanuit nul na een scheiding een compleet nieuw leven op te bouwen, maar dat is wel wat ik heb gedaan. Vanuit een situatie waarin ik geen baan had, geen inkomen, geen huis, maar wel drie kinderen om voor te zorgen. Wat doe je dan als moeder? Geef je op? Nee, ik heb in 1,5 jaar tijd een nieuw leven weten te creëren. Nu hebben we een liefdevol warm gezin, een eigen thuis, m’n eigen bedrijf en zijn we gewoon gelukkig. Zonder het geloof in dat het kon, had ik dit niet zo voor elkaar kunnen krijgen. 

Gaan voor wat je wilt, is zeker niet altijd eenvoudig, maar als je oprecht vanuit je diepste ik erin gelooft, dan kan ook jij stap voor stap dichterbij je dromen komen. Ik wil je inspireren om ook je dromen te gaan volgen. Schrijf eens op wat jij echt zou willen. Hoe fijn zou het zijn als dat zou lukken? Waar word jij diep van binnen echt gelukkig van?

Geloof jij écht in wat je wilt? Vertrouw je erop dat het kan? En vooral ook, gun je het jezelf? Wat heb jij nodig om vandaag een stap te zetten? Deel het hieronder in de reacties…

Lieve groet, Irene


P.S. Ben jij al lid van de Community? Word vandaag nog GRATIS lid voor nog meer tips en inspiratie –> JA, ik meld me aan

Doe jij al wat jou gelukkig maakt?

Doen wat je diep van binnen gelukkig maakt, zorgt voor rust. Rust in jezelf, omdat je niet constant in gevecht met jezelf hoeft te zijn doordat je dingen doet die je eigenlijk niet wilt doen. Als je jezelf er steeds toe moet zetten iets te doen wat je eigenlijk niet leuk vindt, kost dat (ongemerkt) onwijs veel energie. Energie die je waarschijnlijk veel beter kunt gebruiken.

Ik heb ook moeten leren dingen los te laten die mij niet gelukkig maken, maar sinds ik meer ben gaan doen van wat mij gelukkig maakt en waar ik blij van word, ervaar ik veel meer rust in mezelf. Dat is niet alleen fijn voor mijzelf, maar ook voor mijn omgeving.

Als jij behoefte hebt aan meer rust en balans in je leven, kijk dan eens naar de dingen die je doet. Naar de activiteiten die op je to do lijstje staan. Word je er blij van? Of staan er juist ook een heleboel dingen op die je vooral energie kosten? Bijvoorbeeld omdat je ze eigenlijk niet leuk vindt, maar het gevoel hebt ze te moeten doen, dat het van buitenaf verwacht wordt.

Ga doen waar je BLIJ van wordt. Het MAG. Het kan. Het zal je (uiteindelijk) meer RUST geven.

Heb je behoefte aan meer balans in je leven, maar weet je niet goed hoe je het aan moet pakken of waar je moet beginnen? Misschien is de workshop Mindful Fotograferen dan iets voor jou. Wil je meer informatie over of het iets voor jou is, neem dan contact met me op.

Warme groet, Irene


Volg me ook op Facebook

Hierdoor raak je overprikkeld en hoe herken je dat

Wanneer je autisme hebt of je bent hooggevoelig dan kan je last hebben van overprikkeling. De prikkels die je binnen krijgt kan je niet goed verwerken. Het kan ook zo zijn dat je alle prikkels tegelijk binnen krijgt, wat het nog lastiger maakt om met al die prikkels om te gaan.

Dan raakt je hoofd te vol. Het kost enorm energie en het vervelende is: prikkels zijn eigenlijk overal. Je kunt overprikkeld raken door zintuiglijke prikkels, zoals dit filmpje bijvoorbeeld goed laat zien. Ook emotionele prikkels en cognitieve prikkels kunnen je overprikkeld doen raken en dan heb je ook nog dat andere mensen om je heen voor prikkels kunnen zorgen.

Prikkels zijn dus eigenlijk overal en kunnen eigenlijk niet vermeden worden. Als je (snel of veel) last hebt van overprikkeling is het daarom goed om er zo goed mogelijk mee te leren omgaan. Daarvoor zal je gaan moeten (leren) herkennen wanneer jij overprikkeld raakt. Daarover vertel ik meer in dit blog.

Waar kan je nou bijvoorbeeld overprikkeld door raken? Zoals ik al noemde, zijn er verschillende soorten prikkels. Er kunnen dus ook verschillende redenen zijn waardoor jij overprikkeld raakt. Hier zal ik een paar oorzaken noemen:

 • Sociale stress, zoals bijvoorbeeld samenwerken en contact met anderen.
 • Communicatieve stress, zoals een gesprek voeren of iemand begrijpen.
 • Omgeving, bijvoorbeeld door wijzigingen in de planning of omgevingsveranderingen.
 • Sensorische stress, zoals bijvoorbeeld lawaai, muziek en andere geluiden of aanrakingen.
 • Overbelasting, zoals te veel werk en steeds over je eigen grenzen gaan.
 • Het gevoel van een punthoofd, bijvoorbeeld door een opeenstapeling van openstaande mappen en onduidelijkheden of te veel informatie.
 • Te weinig structuur, overzicht, rust.

En zo zullen er voor jou misschien nog wel andere redenen zijn waardoor jij overprikkeld raakt. Ik zou het fijn vinden als je die hier in de reacties met me wilt delen.

Het kan natuurlijk zo zijn dat je je nog niet helemaal bewust bent van waar jij overprikkeld door raakt. Probeer dat dan de komende tijd eens bij te houden. Wanneer jij voelt dat je overprikkeld raakt, sta dan eens stil bij wat je op dat moment doet of hoe de dag is gegaan en wat je hebt gedaan, wat er gebeurde. Zo kan je stap voor stap gaan herkennen wat bij jou zorgt voor overprikkeling en dan kan je er ook beter mee leren omgaan.

Wil je graag nog meer informatie en tips ontvangen? Vraag dan mijn gratis Checklist voor meer Rust & Balans aan en volg me op Facebook.

Lieve groet, Irene

dé Rust & Balans Coach – Your DreamLife

Hoe kun je overprikkeling voorkomen – 7 tips

Je hoofd zit te vol. Je voelt je futloos. Je hebt weinig energie. Je bent moe. Je raakt snel geïrriteerd.

Het zijn allemaal tekenen dat je last kunt hebben van overprikkeling. In dat geval kun je de prikkels die je binnen krijgt niet goed verwerken. Of je krijgt bijvoorbeeld alles tegelijk binnen. Dat is pittig en echt niet makkelijk en vaak wordt door de buitenwereld onderschat hoeveel energie je dit kan kosten.

Overprikkeling is zogezegd een handicap waar je mee om moet leren gaan. Dat is best te doen, maar dan moet je wel weten hoe. In dit blog wil ik je daar graag wat tips voor geven, zodat ook jij misschien beter om kunt leren gaan met overprikkeling of het kunt gaan proberen te voorkomen.

De eerste stap (en daar is die weer) begint met voelen. Ik zeg het elke keer weer: het begint met voelen. Het gaat er namelijk om dat jij gaat leren voelen wanneer je overprikkeld raakt. Wanneer jij voldoende prikkels hebt gekregen. Je zult daarvoor de signalen die jouw lichaam je geeft moeten gaan (leren) herkennen. In deze video vertel ik je meer over de signalen van overprikkeling.

Probeer de volgende keer dat je overprikkeld raakt eens te voelen hoe je lichaam voelt, hoe jij je voelt, of je anders reageert. Zodat je het de volgende keer makkelijker kunt herkennen. Zo kun j er een volgende keer ook makkelijker rekening mee houden. Voel je dat je overprikkeld raakt? Neem dan even een momentje voor jezelf om tot rust te komen.

Hier volgen nog een paar tips die jou kunnen helpen bij het verkleinen op de kans van overprikkeling:

 • plan niet te veel in. Als je weet dat je snel last hebt van overprikkeling, plan dan niet te veel activiteiten op een dag in die je energie kosten. Verspreid die activiteiten liever over een langere periode of kies ervoor ze niet te doen.
 • zorg voor voldoende beweging. Je verbinden met de natuur zorgt voor meer rust in je hoofd. Ga eens lekker wandelen, in het bos, op het strand, door de duinen of ga een stuk fietsen. Liefst elke dag en ervaar de natuur om je heen. Geniet ervan. Het is meteen een mooi moment voor jezelf.
 • verleg je aandacht naar positieve gedachten en activiteiten. Ga iets doen waar je blij van wordt en wat je ontspant.
 • ga met je aandacht naar je ademhaling. Probeer een paar minuten te focussen op je ademhaling. Dat ontspant en geeft rust. Je stapt op deze manier ook even uit de drukte om je heen en focust op jezelf.
 • geef goed je grenzen aan. Vertel anderen dat het je even te veel wordt, dat je even tijd voor jezelf nodig hebt. Leer daarom goed je eigen grenzen kennen en dit begint met voelen. Niemand heeft er wat aan als jij continu je eigen grenzen overschrijdt. Vooral jezelf heb je daarmee. Leer je grenzen dus voelen en aangeven.
 • maak keuzes. Moet je echt alles doen wat er van je verwacht wordt? Misschien dat iemand anders een taak van je kan overnemen? En misschien moet je wel helemaal niet willen dat je weekend volgepland staat. Ga bij activiteiten na of je voldoende energie hebt om het te doen of dat je het eigenlijk beter kunt laten. Zelf weet je best wat je wel en niet kan, het gaat erom dit te durven communiceren naar de buitenwereld. Het is niet erg als jij niet alles kan wat een ander kan. Leer dat accepteren en je bent al een stap verder.

Wil je graag meer hulp of inspiratie om je leven zo te gaan vormgeven dat jij er gelukkig van wordt? Wil je leren hoe je meer Rust en Balans in jezelf en in je leven kunt creëren? Vraag dan ook de gratis Checklist aan.

Lieve groet, Irene

Volg me ook op FB: www.fb.me/rustenbalanscoach

Zo simpel kan dankbaarheid zijn…

Afbeeldingsresultaat voor dankbaarheid

Vandaag was een goede dag. Ik ben blij met vandaag. Ik heb namelijk genoeg redenen om dankbaar te zijn voor vandaag.

 • Ik mocht m’n nieuwe bril ophalen (maar moet nu wel even wennen als ik mezelf in de spiegel zie).
 • Ik heb een taart gebakken voor m’n zoons verjaardagsfeest morgen.
 • Onze bestelde canvassen met bruiloftsfoto’s zijn binnen.
 • M’n dochter heeft haar zwemdiploma B gehaald.
 • En ik had een mooi moment voor mezelf tijdens mijn meditatieoefening.

Genoeg redenen om dankbaar voor te zijn. Dankbaarheid maakt gelukkiger. Het geeft zoveel positieve energie, daar kun je alleen maar blij van worden. Het is alleen soms zo dat we vergeten dat we voor zoveel dingen dankbaar kunnen zijn, omdat we ons teveel richten op wat er niet goed gaat, of wat er niet lekker loopt, of niet lukt. Herken je dat?

Ik heb ook mijn ‘depressieve’ periodes. Periodes waarin me ineens heel down kan voelen. Vooral nu het weer donkerder en kouder word, weet ik dat ik daar gevoeliger voor ben. Des te meer reden om dagelijks stil te staan bij dankbaarheid, want weet je? Dat werkt.

Eigenlijk geloof ik dat er altijd wel iets is waar je dankbaar voor kunt zijn. Het is iets wat ik mijn kinderen ook wil leren. Daarom vraag ik ze nu elke avond bij het naar bed brengen waar ze dankbaar voor zijn en het leuke met kinderen is dat je soms best verrassende antwoorden kunt krijgen, die gelijk de eenvoud aangeven van dankbaar zijn. Heel mooi dus eigenlijk. Zoals dat mijn dochter van 7 jaar zei: “Voor het gymmen, want ik was maar 2x afgegooid met iemand is hem niemand is hem.” Zo simpel kan het zijn.

Dus, waar ben JIJ dankbaar voor vandaag? Wil je het met ons delen?

Lieve groet, Irene


 • Zet jij al stappen richting jouw dromen? Het hoeft helemaal niet zo moeilijk te zijn. Je moet gewoon beginnen. Elke dag een kleine stap, geeft uiteindelijk het resultaat wat jij wilt hebben. Welke stap kun je vandaag nog zetten? Wil je meer inspiratie en tips om je droomleven te creëren? Meld je dan gratis aan bij de Community en voel je welkom om je dromen te delen.
 • Wil jij ook aan de slag met het creëren van jouw droomleven? Neem dan vrijblijvend contact met me op: inspiredbylove@tele2.nl