Accepteer jij je diagnose al?

Accepteer jij je diagnose al?

Een diagnose krijg is niet niks. Toen ik mijn diagnose kreeg, was ik er twee dagen door van slag. Ineens heb je iets waarvan je niet wist dat je het had.

Dat kan van alles bij je oproepen en van alles doen met jou gevoel. Maar wat je niet moet vergeten is dat een diagnose jou niet minder maakt als mens. Je bent dezelfde persoon als voor je diagnose. Je weet nu alleen méér over jezelf. Je mag iets nieuws over jezelf gaan ontdekken. Acceptatie is daarbij heel belangrijk. Zonder die acceptatie zal het onrustig blijven in jezelf en zal je dus niet de rust vinden waar je naar op zoek bent.

Met acceptatie bedoel ik niet dat je het leuk moet vinden. Een diagnose krijgen is – zeker in het begin – niet altijd leuk. Acceptatie is meer het leren accepteren van dat de situatie is zoals het is. Het heeft geen zin om je tegen je diagnose te verzetten. Dat kost vooral heel veel energie. Wat je beter kunt doen is leren omgaan met je diagnose. Het liefst op zo’n manier dat je het voor jezelf makkelijker maakt.

Mijn diagnose heeft mij rust gegeven. De puzzelstukjes vielen op hun plek. Dat gebeurde natuurlijk niet in één keer, maar dat is een proces. De lat legde ik altijd hoog voor mezelf. Ik wilde de dingen net zo kunnen als anderen en dat lukt me niet altijd. Mijn diagnose deed me beseffen dat ik die verwachtingen mocht loslaten. Mijn hoofd werkt nu eenmaal anders, dus ik mag de dingen ook op een andere manier doen. Dat haalde druk van mijn schouders. Stap voor stap leerde ik steeds beter om te gaan met mijn diagnose.

Dit is alleen mogelijk als je je diagnose leert accepteren. Bij de één gaat dit makkelijker en sneller dan bij de ander. Je zelfbeeld speelt er namelijk ook een rol in. Iedereen kan leren accepteren, maar je moet er wel voor openstaan. Sta jij er al open voor?

Heb je vragen over dit onderwerp? Stuur me dan gerust een bericht. Ik help je graag op weg.

Lieve groet, Irene

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *