Rust, een kwestie van keuzes maken en plannen

Rust, een kwestie van keuzes maken en plannen

Hoe zou het zijn voor jou als je meer rust zou ervaren op een dag? Als je niet constant het gevoel hebt dat je van alles moet en alleen maar aan het heen en weer rennen bent? Maar hoe dan? Je bent moeder en als moeder zijnde is er altijd wel iets wat je moet doen. Toch? Of misschien toch niet?

Het idee van dat er altijd wel iets is dat je moet doen, is ook echt een idee dat in je hoofd zit. Het is niet zozeer de waarheid. Jij hebt het idee of het gevoel dat er altijd wel iets te doen is wat jouw aandacht vraagt als moeder, maar als je dat idee leert loslaten dan ontstaat er ruimte. Ruimte voor jezelf. Ruimte voor jou als vrouw. Ruimte om tot rust te komen.

Dat is precies wat ik geleerd heb nadat ik mijn diagnose had gekregen. Ik had ook altijd het gevoel dat er altijd wel wat te doen was. Dat ik geen tijd had voor mezelf, want ik moest iets met de kinderen doen of het huishouden of de administratie of…. vul maar in. De andere kant van de medaille was dus dat ik altijd mezelf voorbij liep en mezelf wegcijferde en dat kostte me enorm veel energie. Sterker nog, ik was mezelf compleet kwijt geraakt. Ik had geen idee meer wat ik nou eigenlijk leuk vond of belangrijk. Ik werd geleefd in plaats van dat ik zelf de touwtjes in handen had over mijn leven.

Door mijn diagnose leerde ik dat ik enorm gevoelig ben voor prikkels. Ik had daar nooit eerder bij stil gestaan. De dagen op zich kosten me al veel energie. Laat staan als je dan ook nog eens van alles moet doen. Dan hou je dus inderdaad geen energie meer over. Eerder heb ik ook al eens in een burnout gezeten en daar wil ik toch ook echt niet meer naar terug.

Tijd dus om rust te gaan creëren, zodat je leven weer in balans komt. Zodat je zelf weer in balans komt. Rust creëren is een kwestie van keuzes maken en jezelf leren kennen. Je mag je grenzen leren gaan voelen en aangeven. Dat is niet makkelijk in het begin, want vaak voel je je grens als je erover heen bent gegaan. Laat dat dan een leerpunt zijn, zodat je de volgende keer eerder stopt bijvoorbeeld.

Bouw ook preventief rust momenten in. Plan niet je hele dag vol met van alles dat je denkt te moeten, want de vraag is of het ook wel écht moet en of jij dan ook écht degene bent die dat moet doen. Ik leerde namelijk ook om dingen uit handen te geven. Ik leerde om minder perfectionistisch te zijn. Ik leerde de lat lager te leggen voor mezelf en dat heeft me enorm veel rust opgeleverd.

Meer rust en minder stress is een kwestie van goed plannen. Plan je dagen. Breng een bepaalde structuur aan. Daardoor weet je waar je aan toe bent. Als je het niet makkelijk vindt om daarmee te starten, vraag dan om hulp. Plan bijvoorbeeld een afspraak in voor een Peace of Mind Walk of ga samen met mij aan de slag tijdens het maandtraject, waarbij ik je stap voor stap zal helpen meer rust te creëren in je leven.

Keuzes maken en goed plannen. Het zijn dingen wat je lastig kunt vinden als je autisme hebt, maar het zijn ook juist de dingen die jou gaan helpen om je leven meer in balans te krijgen waardoor je meer rust zult gaan ervaren. Neem vrijblijvend contact met me op voor meer informatie.

Hartelijke groet, Irene

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *