Volg je eigen pad

Volg je eigen pad

Volg je eigen pad. Het klinkt zo makkelijk, vind je niet? Je eigen pad volgen, niet dat van een ander, maar JOUW eigen pad. Zo makkelijk als het misschien klinkt, zo makkelijk is het niet om het ook daadwerkelijk te doen.

Je eigen pad volgen houdt in dat jouw pad mag afwijken van die van de ander. Jij mag de dingen op jouw manier doen. Niet omdat het van je wordt verwacht of omdat je ertoe verplicht bent, maar omdat het goed is voor jou. Omdat het past bij jou en jouw kunnen. Bij wat jij belangrijk vindt en graag wilt.

Dat betekent ook dat je moet weten waar je grenzen liggen. Wat je belangrijk vindt, wat je graag wilt. Het vergt dus zelfkennis om je eigen pad te volgen. Maar niet alleen dat, het vergt ook moed en lef. Het vraagt namelijk van je dat je keuzes durft te maken die de ander misschien niet goed begrijpt, waarbij de ander twijfelt of je dat nou wel moet doen…Je kunt daardoor ook zelf gaan twijfelen en je toch gaan aanpassen aan de ander ook al weet of voel je dat jouw pad de juiste is voor jou.

Je mag je eigen pad volgen, ook al is dat pad soms moeilijk begaanbaar. Je mag erop vertrouwen dat jouw pad zich vanzelf weer aan jou ontvouwt als jij stap voor stap jouw pad blijft volgen. Het leven zit vol moeilijkheden en tegenslagen, maar dat betekent niet dat je dan maar het pad van een ander moet gaan volgen.

Zeker met autisme denk ik dat het belangrijk is om je eigen pad te volgen. Ik schreef er al eerder over dat ik – door mijn diagnose – afwijk van de norm. Als ik constant maar mijn best zou doen om toch aan die norm te voldoen (waar ik nooit ga komen) dan kost me dat alleen maar heel veel energie. Alsof ik constant over rotsblokken moet klimmen en takken weg moet kappen om maar op dat pad te kunnen blijven wat mijn pad eigenlijk niet is. Terwijl als ik mijn eigen pad volg, keuzes maak die passen bij mij en mijn kunnen, rekening hou met mijn autisme, dan is het pad veel makkelijker te bewandelen. En natuurlijk kom ik dan ook wel eens wat stenen tegen of een gat in de weg, maar omdat het mijn pad is, vertrouw ik erop dat ik daar dan een oplossing voor vind. Dat kan ik alleen doordat ik mezelf en mijn autisme ken.

Je mag jezelf leren kennen. Je mag gaan ontdekken wat jij belangrijk vindt en graag wilt. Je mag gaan ontdekken waar jouw grenzen liggen. Met al die kennis mag je keuzes gaan maken die passen bij jou en jouw kunnen, zodat jij ook stap voor stap jouw pad kan gaan volgen. Om zo een leven te creƫren waarin jij je goed voelt.

Heb je daar hulp bij nodig of wil je er graag eens over sparren? Stuur me dan gerust een berichtje. Of plan een afspraak in voor de Peace of Mind Walk en we gaan samen op pad om jouw pad te ontdekken.

Hartelijke groet, Irene

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *