Rust in de Chaos

Rust in de Chaos

Rust in de Chaos. Dat is wat mijn diagnose mij heeft gebracht. Rust in de chaos. In de chaos van mijn hoofd, mezelf, het leven. De druk mocht eraf. Ik hoef niet alles te kunnen zoals anderen, want in mijn hoofd werkt het nou eenmaal anders.

Ik wijk af van de norm. Dat is niet altijd makkelijk, want de hele maatschappij is gevormd rondom die norm. Wetende dat ik afwijk van die norm, deed me beseffen dat ik niet meer mijn uiterste best hoef te doen om te voldoen aan die norm. Ook al wordt dat trouwens vaak nog steeds verwacht. Ik zal die norm nooit bereiken. Díe lat ligt voor mij te hoog. Niet omdat ik het niet wil, want al die jaren heb ik de lat voor mezelf zo hoog mogelijk gelegd om er maar in de buurt te komen. Het kostte me vooral veel energie. Heel veel energie. Nee, het is niet dat ik het niet wil. Het is dat ik het gewoonweg niet kan, omdat het anders werkt in mijn hoofd.

Dat besef, dat ik niet die hele hoge lat hoef te bereiken, gaf en geeft me rust. In de periode na mijn diagnose leerde ik mijn autisme kennen en ermee omgaan. Ik leerde wat werkte en wat niet. Ik leerde mezelf beter kennen. Ik leerde op een andere manier met dingen omgaan. Ik leer nog steeds en wat ik ook heb geleerd is om die rust echt te voelen.

Ik heb rust gecreëerd in mijn leven, in mijn hoofd, in mezelf. Dat heb ik onder andere gedaan door het maken van keuzes en door mindfulness toe te laten. Door stil te worden en te luisteren naar wat zich afspeelt in mij.

Rust creëren in de chaos. Dat is wat ik me eigen heb gemaakt. Dat is wat ik elke dag opnieuw probeer toe te passen in mijn leven. Op welk gebied dan ook. Om die balans te houden tussen wat ik wel en niet kan. Wat energie kost en wat energie geeft. Om goed te kunnen blijven functioneren.

Rust in de chaos,
in de wirwar van gedachten
voel ik de stilte
en ik weet:
ik hoef niet méér te zijn
dan wie ik ben.
Ik ben ik,
het is goed.

Wat er ook om me heen gebeurt, ik kan altijd terug naar die stilte. Naar die plek in mij waar ik alleen maar hoef te zijn.

Wil jij graag leren hoe je rust kunt creëren in jouw leven? Laat het me weten en dan kunnen we samen kijken of ik jou daarbij kan helpen.

Lieve groet, Irene

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *