Een oefening: Energiebalans

Een oefening: Energiebalans

Een vol hoofd. 
Te weinig tijd voor jezelf.
Het idee dat je van alles moet.

Dat maakt het allemaal niet makkelijker om balans te creëren. Of om tot rust te komen. Of om in verbinding te blijven met jezelf.

Het zette me vandaag aan het denken. Wat ben ik gaan doen toen ik tot rust moest komen tijdens mijn burnout? Wat heeft mij een zet in de juiste richting gegeven toen ik op mijn dieptepunt zat?

Het antwoord ga ik hier met je delen. Ik heb toen mijn energiebalans opgemaakt. Wat kost mij energie en waar krijg ik energie van en wat is vervolgens de verhouding? Toen ik dat op papier had staan, visueel had gemaakt, zag ik letterlijk dat ik compleet uit balans was. Er ging veel meer energie uit dan dat ik terugkreeg.

Het is een simpele oefening die ik je zeker aanraad te doen als je die drie zinnetjes van hierboven herkent.

Je doet het als volgt:
~ pak pen en papier en zet een streep in het midden zodat je 2 rijtjes creëert
~ boven het ene rijtje zet je Energievreters en boven het andere rijtje Energiegevers
~ bij Energievreters schrijf je alle activiteiten, werkzaamheden en dingen op die je energie KOSTEN
~ bij Energiegevers schrijf je alle activiteiten, werkzaamheden en dingen op die je energie GEVEN, dus waar je energie van krijgt of van tot rust komt

Als je deze 2 rijtjes op papier hebt staan, kun je vervolgens eens bij jezelf nagaan hoe vaak je op een dag bezig bent met dingen die je energie kosten en die je energie geven.

Ik werd me ervan bewust dat ik vooral dingen deed die me energie kostten en veel te weinig dingen deed die me ontspanden of waar ik energie van kreeg.

De volgende stap is om de weegschaal weer in balans te brengen. Hoe kun je minder doen van wat je energie kost en méér van waar je energie van krijgt.

Ik hou tegenwoordig nog steeds mijn Energiebalans in de gaten. Vandaag heb ik dus ook zeker activiteiten gedaan waarbij ik tot rust kwam. Dat soort activiteiten mag je elke dag inplannen als je dat nodig hebt. Elke dag mag je iets doen waarbij je aandacht geeft aan jou, want alleen zo kun je in balans blijven.

Vandaag heb ik daarom weer eens iets gebakken. Een boterkoek, omdat m’n man er zo van houdt. Doe ik én iets voor mij en ik maak m’n man blij 💕

Hoe staat jouw Energiebalans ervoor?

Wil je dat ik even met je meedenk? Laat het me weten…

Irene 💜

Afbeelding kan het volgende bevatten: eten en binnen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *